Vestibüler Sistem

Vestibüler sistem, hareket, baş pozisyonu ve uzaysal oryantasyon hakkında bilgi sağlamaktan sorumlu olan duyusal bir sistemdir.

Vestibüler sistem, lineer ivmeyi, yerçekimi kuvvetlerini ve eğilme hareketlerini tespit eder.

Aynı zamanda dengemizi korumamıza, hareket sırasında başımızı ve vücudumuzu stabilize etmemize ve postürümüzü korumamızı sağlar.

Vestibüler sistem; denge, kas tonusu, stabilite ve postürü korumak için yarım daire kanalları ve otolit organlar yoluyla elde edilen hareket hakkındaki bu bilgiyi kullanır.

Bunu yapmanın bir yolu, refleks hareketlerine dahil olmasıdır. Örneğin, vestibulo-oküler refleks (VOR), vestibüler sistem ile göz kasları arasındaki bağlantıları içeren ve başımızı hareket ettirdiğimizde bile bakışımızın belirli bir noktada sabit kalmasını sağlayan bir mekanizmadır.

Vestibüler sistemin bozulması, ister doğuştan gelen bir patolojiden, ister alkol zehirlenmesi gibi geçici bir durumdan dolayı olsun, vertigo, denge kaybı ve mide bulantısı gibi semptomları içerebilir.

Vestibüler disfonksiyona sıklıkla vertigo, nistagmus (istemsiz göz hareketi), baş dönmesi, kulak çınlaması, bulantı/kusma ve işitme kaybı gibi semptomlar eşlik eder. Bu semptomlar ve buna bağlı vestibüler fonksiyon kayıpları, dengede bozulma, düşmeler, ataksi, depresyon, anksiyete, iş/günlük yaşam aktivitelerinde bozulma ve sakatlık ile sonuçlanabilir.

Baş dönmesinin ve denge bozukluğunun üstesinden gelmek için beyninizde toleransını ancak siz geliştirebilirsiniz. Kas kuvvetlendirme egzersizleri gibidir. Güç veya tolerans oluşturmak için düzenli, kapasite artırıcı çalışma gerektirir. Baş dönmesini her gün birçok kez tetiklemeye devam edin, her amaca yönelik, kontrollü baş dönmesi tetiklemesinin sizi sonuncusuna daha da yaklaştırdığının farkına varın. Egzersiz seanslarınızda bir miktar gelişme ve kontrol kazandıktan sonra, zor olan spor veya diğer hareket aktivitelerini araştırın ve artık herhangi bir semptom üretmeyene kadar bunlara daha fazla zaman ayırın.

Egzersizlerin amacı, vestibüler veya denge sistemindeki yaralanmalar veya anormallikler için kişinin merkezi veya beyninin telafisini iyileştirmektir. Beyin, vestibüler veya denge sisteminden elde edilen bilgileri yorumlar. Bu sistemin herhangi bir bölümünde bir yaralanma veya anormallik olduğunda, beynin aldığı bilgiyi doğru yorumlaması için yeniden eğitilmesi veya öğretilmesi gerekir. Vestibüler egzersizler sadece vestibüler sistemi uyarır. Bu uyarı, beyin tarafından işlenecek bilgileri üretir. Bu egzersizleri tekrarlamanın amacı, beynin bu tür uyarıları tolere etmeyi ve doğru bir şekilde yorumlamayı öğrenmesidir. Bu egzersizleri tekrar tekrar yaparak, beyne anormal bir uyarana uyum sağlaması bile öğretilebilir. Bu egzersizler, patencilerin veya dansçıların hızla döndüklerinde baş dönmesini önlemek için yaptıkları egzersizlerle aynı şekilde çalışır. Basitçe söylemek gerekirse, kişi baş dönmesine neden olan pozisyonları veya durumları araştırmalı ve üstesinden gelmelidir. Onlardan kaçınmak sadece kişinin iyileşme dönemini uzatacaktır.

SipeSystem ile salınım ve ağırlık aktarma egzersizlerini her pozisyonda rahatlıkla yapabilirsiniz. Postür destek kıyafetinin konforu ile çocuğunuzda rahatsızlık hissi oluşmaz.

SipeSystem ile;

  • Sırtüstü,
  • Yüzüstü,
  • Oturma,
  • Emekleme,
  • Dizüstü ve
  • Ayakta durma aşamalarında rahatlıkla salınım ve ağırlık aktarma egzersizleri uygulayarak, uyaranlarla vestibüler sistemi gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynak:

https://neuroscientificallychallenged.com/

https://www.physio-pedia.com/

https://www.umc.edu/