Proprioseptif Duyu

Propriosepsiyonun ne olduğunu anlamak için gözlerinizi kapatın ve ellerinizi uzatın. Kollarınızı ve ellerinizi hareket ettirin. Gözleriniz kapalıyken bile ellerinizin vücudunuzdan ne kadar uzakta veya yakın olduğunu söyleyebilir misiniz? İşte bu proprioseptif duyunuzdur!

Propriosepsiyon, beden farkındalığı duygusudur. Vücudumuzun parçalarını aramaya gerek kalmadan nerede olduğunu bize söyler. Bu, vücut bölümlerinin birbirine göre nerede olduğunu bilmeye yardımcı olur ve bu da koordinasyon becerilerimizi güçlendirir. Ayrıca nesneleri tutarken, iterken, çekerken veya kaldırırken ne kadar kuvvet kullanmamız gerektiğini de söyler.

Propriosepsiyon, kaslar, tendonlar ve derideki özel reseptörler tarafından algılanır. Bu reseptörler, vücut parçalarımızın uzayda nerede olduğunu bize söylemek için beynimizle iletişim kurar.

Yaşamın ilk yıllarında gelişen proprioseptif duyumuz, bedenimizin nerede olduğuna dair zihnimizde bir harita oluşturur. Görme, propriyosepsiyona yardımcı olur, ancak vücut parçalarınızın nerede olduğunu bilmek için vücut parçalarınızı görmeniz gerekli değildir.

Bazı propriosepsiyon örnekleri nelerdir ?

  • Yüze dokunmak ya da el ayaklarına dokunmak: Bebeğin 4-6 aylık dönüm noktalarından biri, elleriyle ayaklarına dokundukları yer olan “ayaklarını bulmak ”tır. Bu dönüm noktası, vücudun zihinsel bir haritasını oluşturarak mümkün olur.
  • Saç taramak : Propriosepsiyon, kolumuzun boşlukta nerede olduğunu bilmemize yardımcı olur ve fırça ile yüzümüze çarpmadan veya saçlarımızı kaçırmadan saçlarımıza ulaşmamıza yardımcı olur. Saçlarımızı tararken uygun miktarda kuvvet kullanmamıza yardımcı olur ve herhangi bir ağrıya neden olmaz.
  • Yumurta Tutmak: Propriyosepsiyon , yumurtayı tutarken çatlamaması için ne kadar kuvvet kullanmamız gerektiğini söyler.
  • Spor yapmak: Propriosepsiyon , bir topu yakalamak için bir elin ne kadar uzatılacağını veya bir topa vurmak veya bir tabana basmak için bir ayağa ne kadar uzağa ulaşılacağını bilmeye yardımcı olur.
  • Yazma veya çizme: Propriosepsiyon bize yazmanın ne kadar zor olduğunu söyler, böylece yazı gereçlerinizi kağıt üzerinde kırmazsınız.

Çocuğunuzun proprioseptif bir sorunu olabileceğine dair işaretler nelerdir?

Proprioseptif işleme sorunu kişiden kişiye değişebilir. Kendini kontrol eksikliği gibi görünecektir.

İtme, ısırma, veya tekmeleme ile sert oyunlar oynayabilirler. Ne kadar kuvvet uygulanacağını bilmek propriosepsiyonun bir parçası olduğundan, proprioseptif sorunu olan çocuklar çok sert yazabilir ve yazı gereçlerini kırabilir veya sık sık nesneleri düşürebilir.

Proprioseptif sorunlar, koordinasyon eksikliğinden dolayı sakarlık gibi görünebilir. Çocuklar tek ayak üzerinde durmakta zorlanabilir, düzenli olarak insanlara veya nesnelere çarpabilir veya basamaklardan düşebilir.

SipeSystem ile proprioseptif egzersizler nasıl yapılır?

Pozisyonlamaları, ağırlık aktarma egzersizlerini, salınımlar sırasında yumuşak ani yüklenmeleri kullanarak proprioseptif sistemi uyarabilirsiniz.

Farklı pozisyonları çocuğun günlük yaşam aktivitelerine ekleyerek görüş açısını arttırarak sistemin gelişimini destekleyebilirsiniz.

Emekleme de gövdeyi kaldırıp indirirken elleri yere vurmak yada ayakta zıplama SipeSystem ile çok eğlenceli, eğlenerek de proprioseptif sistemi uyarabilirsiniz.

DİPNOT:

  • Pozisyonlamalar: Sırtüstü, yüzüstü yatış, oturma, emekleme, dizüstü ve ayakta durma.
  • Ağırlık aktarma egzersizleri: Oturma, emekleme, dizüstü ve ayakta durma pozisyonlarında ellerine ve bacaklarına çocuğun ağırlığını verme.
  • Salınım Egzersizleri: Tüm pozisyonlarda ileri-geri, sağa-sola doğru yapılan ittirmeler ile ağırlık merkezi değiştirme olarak tanımlanabilir.

www.pathways.org/