Stabil olmayan bir yüzeyde egzersiz yapmak, postural salınımı artırarak gövde kas aktivasyonunu daha da artırır. Stabil olmayan bir yüzeyde gövde stabilizasyon egzersizlerinin yapıldığı, felçli hastaların denek olduğu çalışmalarda gövde kas hacminin arttığı ve denge yeteneğinin geliştiği gözlemlenmiştir.
Stabil olmayan bir yüzeyde yapılan gövde egzersizlerinin inme hastalarında gövde kası aktivasyonu üzerindeki etkilerine ilişkin yapılan araştırmada, erektör spina kasları ile birlikte dış ve iç oblik kasların aktivasyonunun stabil yüzeyde yapılan gövde egzersiz grubuna kıyasla önemli ölçüde arttığını gösterdi. Kol oturma pozisyonunda kaldırıldığında, kütle merkezi ileriye doğru hareket ederken gövdenin momenti stabiliteyi korumak için geriye doğru hareket eder ve kütle merkezindeki ve reaksiyon kuvvetindeki bu kayma nedeniyle postural sallanma meydana gelir.
Ağırlık değiştirme sırasında gövde stabilitesini korumak ve kütle merkezindeki değişikliği önlemek için, sinir sistemi tarafından düzenlenen, uygun şekilde koordine edilmiş bir kas hareketi gereklidir.
Bir denge topu üzerinde gövde egzersizi yapıldığında, yüzeyin sallanmasına karşı etki eden reaksiyon kuvveti nedeniyle gövde kas aktivasyonu daha da arttırılır.
Ağırlık merkezi sabit olmayan bir yüzeyde orta hattan uzaklaştıkça, postüral salınım ve stabilizasyon ile ilgili kasların aktivitesi artar.
Yapılan araştırmada, deney grubunda dinamik postüral kontrolün ve gövdenin postüral kontrolünün koordinasyonunun kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi. Bu çalışmada, gövde kaslarının aktivasyonu arttığından, stabil olmayan bir yüzeyde gövde egzersizleri kontrol yeteneğini geliştirmiş olabilir.
Gövde kontrol yeteneğinin denge, yürüyüş ve fonksiyonel yetenek ile önemli ölçüde ilişkilidir. İnme hastalarında yürüme sırasında gövde kinematiğini analiz eden bir çalışmada, pelvik hareketin kararsız ve asimetrik olduğu rapor edilmiştir. Gövde egzersizleri ile yürüme hızı ve simetrisinin iyileştirildiğini bildirmiştir.
Stabil olmayan bir yüzey üzerinde yapılan gövde egzersizleri, hemiparetik inmeli hastalarda gövde kas aktivasyonunu, postüral kontrolü ve yürüme hızını iyileştirir.
SipeSystem ile nasıl çalışırız?
Sırtüstü ve yüzüstü pozisyonlama da çocuğunuz süperman olabilir. Ellerinden tutarak öne-arkaya salınım yaparken hem kavramayı geliştirirsiniz hem de duyusal sistemleri uyarırsınız.
Oturma pozisyonunda taşıyıcıyı hareket ettirerek ağırlık merkezi kontrolünü öğretebilirsiniz. Dengeyi ve vücut farkındalığını arttırabilirsiniz.
Ayakta durma pozisyonunda denge, ağırlık aktarma, öne-yana-geriye adım alma çalışmaları yapabilirsiniz.
Taşıyıcıyı uygun hızla bir şekilde hareket ettirerek postüral ve denge reaksiyonları oluşturabilirsiniz.