Çocuklarda Vertikal (Dik) Pozisyonda Çalışmanın Önemi
El, Omuz, Dirsek Stabilitesi: Uzanma aktiviteleri, üst ekstremite eklemleri ve kasları boyunca güç ve esnekliği artırmaya yönelik kol hareketlerini kullanmalarına olanak tanır. Omuz kuşağı kaslarının yerçekimine karşı çalışması sonucu bu kaslarda kuvvetlenmeyi sağlarız .
İkili Koordinasyon: Çocuklar için, bir nesneyi takip etmek, bir şablon kullanmak veya sadece kağıdını dik bir yüzeye yazmak için sabitlemek, iki elin kullanımını gerektirir ve nesneyi tutmak için proriosepsiyon ve güç gerektirir.
Orta Hattı Bulma: Vertikal düzlemde aktivitelere katılan çocuk, bu pozisyonu sürdürebilmek için orta hattı tanımaya başlayacaktır ve bu pozisyonda kalmak için çaba sarf edecektir.
Görsel Dikkat ve El-Göz Koordinasyon: Dikey bir yüzeyde çalışmak çocuğun aktiviteleri daha iyi algılamasına olanak sağlar. Bu, etkinliklere görsel olarak dikkat etmekte güçlük çeken çocuklara yardımcı olur ve çocuk ne yaptığını daha iyi görebildiği için el-göz koordinasyonunun gelişmesine olanak sağlar.
Mekansal Farkındalık: Çocuk, vertikal düzlemde çalıştığında, yön terimlerinin (yukarı, aşağı, sol, sağ) anlaşılması çok daha kolay hale gelir, çünkü çocuk kelimeleri kendi bedeniyle ilişkilendirebilir.
Duyusal: Bu düzlemde çalışmak çocuğa daha fazla hareket, yer değiştirme imkanı sunar ve bu da eklemlere binen yükte değişikliklere olanak vererek çocuğun ihtiyacı olan duyusal girdiyi almasına yardımcı olur.
Core Stabilizasyonu ve Postür: Dik bir yüzeyde diz çökme veya ayakta durma pozisyonunda çalışmak, çocuklara iyi bir core stabilizasyonu ve kuvvetlenme sağlar. Dik duruşu korumak için core bölgesi ve sırt kaslarını çalıştırır.
Akciğer Gaz Değişimi ve Akciğer Hacimleri Üzerindeki Etkileri
Akut solunum sıkıntısı sendromunda dikey konumlandırmanın gaz değişimi ve akciğer hacimleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. 16 Akut solunum sıkıntısı yaşayan hastada yapılan çalışmalar sonucunda; dikey konumlandırılan hastalarda, PaO(2)’yi 94+/-33′ten 142+/-49 mmHg’ye önemli ölçüde arttığı gözlemlendi.
SipeSystem ile nasıl çalışılmalı?
SipeSystem ile oturma, emekleme, ayakta durma pozisyonlarına çocuk kolaylıkla alınabilir. Kıyafetin ergonomisi sayesinde çocuk rahatsızlık hissi hissetmez.
Pozisyonlama süresi zamanla arttırılarak çocuğun çalışılan aktiviteler alışması sağlanır.
Bu sayede vertikal pozisyonlamanın etkilerinden de faydalanmış oluruz.
Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16896856/