Bebekler İçin Kendini Yatıştırma

Bebekler çok ağlar, bu onlar için bir iletişim yöntemidir. Kendi kendini yatıştırma becerileri ise genellikle kendi başlarına uykuya dalmak veya gecenin bir yarısı uyandıklarında tekrar uykuya dalabilmeleriyle başlar. Bebekler genellikle 6 ay civarında kendi kendilerini sakinleştirmeyi öğrenirler, ancak her bebek farklıdır. Bebek için bir noktada işe yarayan, başka bir noktada işe yaramayabilir.

Bebeğinizde kendi kendini yatıştırmayı teşvik etmek için tavsiyeler:

Temel ihtiyaçlarını karşılayın: Bu, bebeğin kendini sakinleştirmesine yardımcı olan ilk ve en önemli adımdır. Temel ihtiyaçlar, bebeğin bakımının temelini oluşturan eylemlerdir ve beslenme, banyo yapma, bebek bezi değiştirme, ağlarken rahatlatılma ve ebeveynlerin bebeğinin sevildiğini ve güvende hissetmesine yardımcı olmak için attığı diğer tüm adımları içerir.

Kundaklama yapın: Bir uyku tekniği olan kundaklama bebeğin kendini güvende ve rahat hissetmesine yardımcı olur. Bu duyguyu uykuya dalmakla ne kadar çok bağdaştırırlarsa, kendi kendini yatıştırma o kadar kolay olacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta; bebeğin dönmeye çalışma belirtileri göstermeye başlar başlamaz kundaktan çıkarılması önerilir. Bu, 2 aylık veya daha erken olabilir.

Bebeğinizi beşiğinde sakinleştirmeyi deneyin: Bebek, beşiğinde olmayı yatıştırıcılık ile ilişkilendirecek ve kısa sürede aynı yerde kendini sakinleştirebilecektir.

Uyanıkken bebeği aktif tutun: Bazı bebekler, beşik dışında geçirdikleri süre boyunca yeterince enerji harcamadıkları için kendi kendini yatıştırmakta sorun yaşarlar. Bebek oyunları oynayarak bebeğinizi aktif tutun.

ÇOCUKLARDA KENDİ KENDİNİ YATIŞTIRMA

Çocuklar kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenmiş olsa da ağlar ve üzülürler. Ancak sakinleştikleri zaman üzüntü, kaygı, korku ve heyecan gibi güçlü duygulardan nasıl kurtulacaklarını öğrenirler. Sonrasında uzun süre sakin kalabilirler. Bebeklerde olduğu gibi çocuklarda da kendini yatıştırma becerisinin gelişmesi zaman alır ve becerileri, yeni deneyimler edinip yeni zorluklarla karşılaştıkça değişebilir.

Çocuklarda kendi kendini yatıştırmayı teşvik etmek için bazı tavsiyeler:

Bilinçli farkındalık pratiği yapın: Bu meditasyon şekli, çocuğunuzun harekete geçmeden önce düşünmesine ve nasıl hissettiğinin farkında olmasına yardımcı olabilir.

Eğlenceli aktiviteler yapın: Çocuğunuzun duygusal düzenlemelerine yardımcı olmak için  yeterince hareket etmesini sağlayın. Ailece veya arkadaşlarıyla farklı deneyimler yaşayacağı, eğleneceği, gelişeceği aktiviteler düzenleyin.

Bağımsız oyun oynamalarını sağlayın: Bağımsız oyun oynamasını sağlamak çocuğunuzu  yalnızca aktif tutmakla kalmaz, aynı zamanda temel bir kendi kendine yatıştırıcı beceri olan kendi başına problem çözmeyi öğrenmesinde yardımcı olabilir.

Olumlu davranışları modelleyin: Çocuklar model alarak öğrenirler. Bazen çocuklara  kendilerini nasıl sakinleştireceklerini göstermenin en iyi yolu sizin sakin kalmanızdır. Çocuğunuz gerginse ve sakinleşemiyorsa; ona nasıl sakin kaldığınızı göstermeye çalışın ve her şeyin yoluna gireceğinden emin olduğunuzu hissettirin.

Şekerleme yapmasını sağlayın: Bazı çocuklar yorgun oldukları ve gün boyunca yeterli enerjileri  olmadığı için üzülürler. Çocuğunuzun günlük rutinine kısa uykular eklemeyi deneyin.

Rutin oluşturun: Günlük yaşamda rutin oluşturmak, çocuğunuzun endişe veya gerginlik  duygularını azaltmaya yardımcı olabilir. Çocuğunuzun gün içinde onu neyin beklediğini bilmesine yardımcı olmak için oluşturduğunuz rutine bağlı kalın.

Çocuğunuzun kendi kendini yatıştırma sorunu olduğundan veya sosyal-duygusal becerileriyle mücadele ettiğinden şüpheleniyorsanız, bir uzman ile görüşün. Çocuğunuzun becerilerini güçlendirmesine yardımcı olmak için sizi doğru kaynaklara yönlendirecektir.