Karın zamanı: Bu bebeğiniz için önemli bir aktivitedir. Koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğinizin boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir. Bu kaslar, dönme, emekleme, kendini yukarı çekme ve oturma gibi motor becerilere yardımcı olur. Yeni doğmuş bebeğinizle Tummy Time hakkında daha fazla bilgi edinin.
Onu sırtüstü yatırın: Karın zamanı kadar sırt üstü oyun oynama da önemlidir. Yeni doğanların kollarının ve bacaklarının ne olduğu konusunda hiçbir fikirleri yoktur. Onu sırtüstü yatırarak ellerini ve ayaklarını keşfetme fırsatını sunun. Bu, el-göz, ayak koordinasyonuna yardımcı olur. Kolları ve ayaklarıyla oyun oynayarak ilgisini teşvik edebilirsiniz. Bir parmak şarkısı söyleyebilir ve şarkı söylerken her parmağına masaj yapabilirsiniz.
Yüz yüze iletişim: Araştırmalar, bebeklerin insan yüzlerine bakmayı sevdiklerini ortaya koymuştur. Açık gözlere ve gülen yüzlere bakmayı severler. Bu yüzden bebeğinizle yüz yüze vakit geçirin, bebeğinize gülümseyin. Komik suratlar ve sesler yapın. Yaratıcı olun ve neyi sevdiğine dair ipuçlarını takip edin.
Sarılma zamanı: Yeni doğmuş bebeğinizle kucaklaşabilir ve ikiniz arasındaki güzel bağın büyümesini izleyebilirsiniz. Bebeğinize sarılmanın birçok faydası vardır. Sağlıklı psikolojik ve fiziksel gelişimin desteklenmesine yardımcı olur. Sık sarılan bebekler daha iyi uyur, stresi daha kolay yönetmeye ve kalp atış hızı ve sıcaklık gibi daha iyi otonom işlevlere sahip olma eğilimindedir.
Bebeğinize şarkı söyleyin: İster tekerlemeler ister hareket halindeyken uydurduğunuz şarkılar olsun. Sarılırken, yürürken, bezini değiştirirken veya banyo yaparken şarkı söyleyebilirsiniz. Şarkı söylemek, aranızdaki özel bağı güçlendirmek, bebeğinizi eğlendirmek için kullanılabilir. Aynı zamanda dil gelişimleri için harika bir başlangıçtır.
Bebeğinizle konuşun: Bu, dil gelişiminin temellerini oluşturur. Onlarla açık ve öz bir şekilde konuşmanız ne söylediğinizin bir önemi yok. Yemek pişirme sürecinizi mutfakta anlatabilir veya gezintiye çıkardığınızda etrafınızdaki her şeyi anlatabilirsiniz. Yenidoğanların ilgisini çeken tiz sesi de kullanmaktan çekinmeyin. Gelecekte konuşma güçlüğünden kaçınmak için kelimeleri yanlış telaffuz etmediğinizden emin olun.
Masaj: Bu, çok çeşitli faydaları olan inanılmaz bir aktivitedir. Son araştırmalar, bebek masajının ebeveyn-bebek bağı gelişimine yardımcı olduğunu gösteriyor. Tıpkı yetişkinler gibi, onların da rahatlamalarına ve daha iyi uyumalarına yardımcı olur. Masaj; sinir sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, eliminasyon sistemi ve bağışıklık sistemi gelişimini teşvik eder. Ağrılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Hareket: Yeni doğmuş bebeğinize farklı yönlere hareket etme fırsatı verin. Bu, birçok farklı şekilde yapılabilir. Bebeğinizi sallayabilir veya kaldırabilirsiniz (yukarı, aşağı, yan yana, daire çizerek). Bebeğinizi hızlı ve yavaş hareket ettirin. Vücudunun hareketleri kaydetmesine izin verib ve bebeğinizin aşırı uyarılmadığından emin olmak için onu dinlendirdiğinizden emin olun. Bebeğinizi bir askı veya bebek taşıyıcıyla taşıyabilirsiniz (uygun baş desteğini kullandığınızdan emin olun). Hareket, vücudumuzun uzaydaki farkındalığından sorumlu olan vestibüler sisteminin gelişimine yardımcı olur.
Bisiklet sürme hareketi: Bu aktivite, yeni doğmuş bebeğinizi sırtüstü yatırmayı ve bisiklet sürer gibi bebeğinizin bacaklarını hareket ettirmeyi içerir. Karındaki gazı rahatlatmaya, emeklemeye ve yürümeye hazırlanmak için kaslarını sıkılaştırmaya yardımcı olur.
Dışarıda yürüyüşe çıkmak: Bu, sizin ve bebeğiniz için pek çok faydası olan harika bir aktivitedir. İkiniz de ihtiyaç duyulan D vitamini alacaksınız. Bebeğiniz yüzündeki rüzgarı görerek, duyarak ve hissederek diğer duyularını harekete geçirme fırsatı bulacak.
Unutmayın: Her bebek kendi hızında gelişir. Çocuğunuz bu ayların aktivitelerine hazır değilse veya ilgilenmiyorsa, birkaç hafta sonra onu tekrar deneyin.